Putovanje u New York

Putovanje u New York

New York City, ili kako ga još zovu Velika Jabuka – the Big Apple – jedna je od najužurbanijih i najnapučenijih svjetskih metropola. U pitanju je najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama. New York se sastoji od pet općina koje su same po sebi toliko velike da se bi se i same mogle smatrati zasebnim gradovima.

Grad New York je značajan po mnogočemu, a ponajviše po tome što je on veliko kulturno, znanstveno, financijsko, modno, umjetničko, političko i poslovno središte. U New Yorku se uvijek nešto događa, uvijek možete nekamo otići i zabaviti se uživajući u kvalitetnim sadržajima.

U New York je moguće doći na više načina, a iz Europe je svakako najtipičnije doći avionom. New York je jako dobro zrakoplovno čvorište, koje je povezano više-manje s cijelim svijetom. Postoje tri velike i nekoliko manjih zrakoplovnih luka koje su zadužene za zrakoplovni promet iz New Yorka i u njega. Veće zračne luke jesu međunarodna zračna luka J. F. Kennedy, iz koje ćete u grad stići taksijem, limuzinom, autobusom, željeznicom ili podzemnom željeznicom; međunarodna zračna luka Newark Liberty, iz koje u grad voze taksiji, vlakovi, zračni autobusi, obični autobusi u vlasništvu zračne luke, privatni automobilski prijevoznici i javni prijevoz; te zračna luka LaGuardia, iz koje se može otići taksijem, javnim gradskim prijevozom, zračnim autobusom ili privatnim automobilskim prijevozom. Postoji još nekoliko manjih zračnih luka koje su povezane s raznim dijelovima okolice New Yorka. Osim avionom, u grad New York možete stići željeznicom ili autobusnim prijevozom.

Po samome gradu se može putovati na više načina. Za kraće udaljenosti je najbolje pješačiti, jer ćete, ukoliko budete išli nekim prijevoznim sredstvom, svakako morati pješačiti od i do postaje. Što se prijevoznih sredstava tiče, možete ići autobusom ili podzemnom željeznicom, što je najbolji način putovanja po gradu. Prijevoz nije isuviše skup, a moguće je relativno brzo stići do mjesta do kojeg želite.

Autobusi su korisni tamo gdje podzemna željeznica ne pokriva ili djelomično određenu trasu. Vožnja autobusom će vam omogućiti razgledanje grada po vrlo pristupačnoj cijeni. Trajekt također predstavlja jednu zanimljivu mogućnost za obilaženje grada. Prilikom vožnje trajektom ćete imati prilike izbliza vidjeti Kip slobode i njujoršku brodsku luku. Još jedna opcija za prijevoz po gradu jesu taksiji, odnosno čuveni njujorški Yellow Cab taksi servis, ali tu je i Black Car taksi servis.

Ne preporučamo vam da se pokušavate voziti po New Yorku svojim osobnim automobilom. Naime, gotovo je nemoguće naći parking blizu bilo koje turističke atrakcije, a kad nešto i nađete, platit ćete parking kao suho zlato. Osim toga, način vožnje u New Yorku je prilično agresivan i opasan, što posebno vrijedi za vozače taksija.

U New Yorku, kao i u svim velikim i znamenitim gradovima, postoji mnoštvo atraktivnih mjesta koje vrijedi posjetiti. Među njima su, nabrojimo samo neke: nadaleko čuveni Kip slobode, Brooklynski most, Central Park koji je omiljeno mjesto za rekreaciju, opuštanje i glazbene događaje, i još mnoga druga mjesta.

Budući da su filmovi vrlo popularni u New Yorku, tako je i kina moguće naći na svakom koraku, a projekcije su vrlo često rasprodane, bilo da se radi o poznatim ili manje poznatim filmovima. Uz kina tu su i brojni muzeji i galerije u kojima se nalaze mnogi od najdragocjenijih izložbenih primjeraka na svijetu.

Još jedna posebnost New Yorka jest u tome što je posvuda moguće naići na štandove s raznovrsnom hranom i svježim voćem i povrćem, čija raznolikost i bogatstvo izbora proistječe iz velike nacionalne i kulturne šarolikosti samoga grada. Stoga, ako vas prilikom nekog od obilazaka uhvati osjećaj gladi, ne bojte se jer svugdje možete pronaći slastan zalogaj po vlastitom izboru. To je također jedna od osobina koje oslikavaju kozmopolitski duh New Yorka, koji će vas obuzeti kada ga malo bolje upoznate.

Top 1o atrakcija koje morate posjetiti za vrijeme boravka u New York-u

Ne gubite vrijeme čekajući u redovima za ulaz na neku od gore navedenih atrakcija – Kupite New York City Pass:

 

&;

GoCity New York