Putovanje u London

Putovanje u London

Ako odlučite zaputiti se u London, znajte da se nećete uputiti samo u najveći grad Velike Britanije, već i u najveći grad u čitavoj zapadnoj Europi. Ova europska metropola, koja zajedno s širom okolicom broji preko 14 milijuna stanovnika, predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih središta na području kulture, mode, financija, politike, obrazovanja i trgovine.

Grad London nalazi se na rijeci Temzi, koja ga dijeli na dijela i koja mu zajedno s drugim karakterističnim značajkama daje onu posebnu prepoznatljivost i šarm.

Dolazite li u London avionom, spustit ćete se u neku od većih londonskih zračnih luka. To može biti međunarodna zračna luka i čvorište Heathrow, iz koje ćete se u grad odvesti nekom od brzih ili pak jeftinijih linija željeznice i podzemne željeznice, a možda i taksijem; međunarodna zračna luka Gatwick, iz koje ćete u grad stići željeznicom, autobusom, Dot2Dot Shuttle uslugom, autom ili biciklom ako ste avanturist u srcu; zračna luka Stansted, iz koje ćete u grad otputovati nekom od željezničkih linija, autobusom, minibusom ili taksijem; zračna luka Luton iz koje u grad možete doći željeznicom, autobusom, minibusom ili autom; Londonska gradska zračna luka, iz koje ćete u grad doći željeznicom, taksijem, autom ili autobusom.

Ukoliko dolazite vlakom, znajte da ćete doći na glavno čvorište Britanske željeznice, koje je dobro povezano s ostatkom Velike Britanije, ali i s Europom. Ako pak dolazite autobusom, doći ćete nekim od većih britanskih autobusnih prijevoznika na mrežu glavnih autobusnih kolodvora u Westminsteru, blizu željezničkog kolodvora London Victoria.

Želite li, pak, doći automobilom, putovat ćete nekim od glavnih britanskih autoputeva.

Područje grada Londona dijeli se na središnji London i širu okolicu grada, koje se dalje dijeli na 32 upravne jedinice ili “burroughs”, koje su međusobno vrlo dobro prometno povezane. Želite li u Londonu doći s jednog mjesta na drugo, možete se poslužiti londonskom podzemnom željeznicom, legendarnim “tubeom”, ali ne i ako želite vidjeti London. “Tube” preporučamo samo za brzo prevaljivanje većih udaljenosti. Za nadzemna putovanja, na kojima možete vidjeti i sam grad, tu su autobusni prijevoz, tramvaji, željeznica, taksi i brodski prijevoz. Uglavnom ćete morati kombinirati više oblika prijevoza za obilaske grada.

I jedan vrlo bitan savjet: kada ste u Londonu, lijeva strana ceste je prava strana za vožnju! Stoga ćete se vjerojatno morati malo privikavati na takav prometni raspored.

Buckinghamska palača

Kada se nađete u obilasku, postoje mjesta koja svakako trebate posjetiti. Nezaobilazno mjesto jest Buckinghamska palača, u koju se može ući samo ljeti, ali se svakako može razgledati i izvana. Svakako ne zaboravite i Madame Tussaud’s, čuveni muzej voštanih figura, u kojem možete vidjeti ovjekovječene figure brojnih slavnih ličnosti. Zatim je tu Londonska kula – Tower of London – nekadašnja kraljevska utvrda u kojoj se danas čuvaju dragulji iz kraljevske krune. Uz to vrijedi posjetiti i Trafalgar Square, Westminstersku opatiju, katedralu Svetog Pavla, most Tower Bridge koji se nalazi pokraj Londonske kule, a kasnije možete posjetiti neki od brojnih muzeja i galerija kako biste upotpunili svoj doživljaj Londona.

Top 10 atrakcija koje morate posjetiti dok ste u Londonu:

 

Najbolje vrijeme za putovanje u London

Vrhunac sezone:
Na letove za London uvijek je jednostavno naići, posebno zbog toga što turistička sezona traje cijele godine, sa vrhuncem od lipnja do rujna i opet za Božić. Proljeće je najbolje za razgledanje seoskog dijela, a kraljevski parkovi i vrtovi Londona tada su najsvježiji. Sredina sezone je u travnju-svibnju i rano u rujnu do listopada. Rujan i listopad su odlično vrijeme u godini ako želite jeftinije avionske karte za let do Londona i to je možda najbolje vrijeme za posjet.

Izvan sezone:
Britanci odlaze na godišnji odmor uglavnom u srpnju i kolovozu, pa su ljetovališta tada zakrčena. London u ljeto, ipak, je pun zanimljivosti za razgledanje. Zimi, vrijeme je nestabilno, ali sva kazališta, koncerti i predstave su u punom zamahu.