Putovanje u Dubai

Dubai destinacija

Ujedinjeni Arapski Emirati sastoje se od sedam emirata, a jedan od njih jest Dubai, koji je u samo posljednjih nekoliko godina postao vrlo atraktivna turistička destinacija. Dubai je uređen kao neovisan grad-država, u kojoj su se turizam i trgovina u vrlo kratkom roku razvili do neslućenih razmjera, čineći ga vrlo zanimljivim za posjetitelje iz svih krajeva svijeta, osobito iz Europe, od koje je udaljen tek pet sati putovanja, i sa Srednjeg i Bliskog Istoka, od kojeg je udaljen tek nekih 3 sata putovanja.

U Dubai možete stići avionom, koji će sletjeti u jedinu međunarodnu zračnu luku, a koja je ujedno i najveće bliskoistočno zrakoplovno čvorište; ili eventualno u zračnu luku Sharjah, koja se nalazi u obližnjem emiratu Sharjah, a koji se nalazi na pola sata vožnje od Dubaija. Također je moguće doći u Dubai autobusom, koji idu prilično često, zatim automobilom ili brodom, u kojem slučaju se posjetitelji moraju osobno s kapetanom dogovarati oko svih pojedinosti vezanih uz njihov dolazak i odlazak.

Po samome Dubaiju se možete kretati na više načina. Vrlo dobar način jest podzemna željeznica koja. iako relativno novijeg datuma, funkcionira vrlo dobro i zapravo je među najvećima u arapskom svijetu. Podzemna željeznica još uvijek ne vozi prema centru grada, ali je zato odlična za brzo putovanje uz priobalno područje, te do zračne luke i par velikih trgovačkih centara.

Želite li uštedjeti nešto novca, bolje ćete proći ako se vozite autobusom, u kojem je moguće kupiti karte za više vožnji po vrlo povoljnoj cijeni. Možete se voziti i taksijima, kojih ima na svakom koraku, a najčešće su parkirani ispred velikih tržnih centara i hotela. Cijene prijevoza taksijem su vrlo povoljne.

Ako se želite voziti po Dubaiju automobilom, postoji mnoštvo servisa za najam automobila, od kojih će vam neki uz automobil iznajmiti i vozača. Samo morate pripaziti da se vozač zna snaći po gradu, jer ima i onih koji to ne znaju.

Želite li prelaziti preko rijeke u Dubaiju, svakako vam preporučamo trajekt – abra – koji vozi iz Dubaiju i Deiru i obratno. Prilikom vožnje možete uživati u čarobnom pogledu na grad, radi čega svakako vrijedi ukrcati se na trajekt. “Abra” trajekti voze vrlo često i redovito, tako da predstavljaju vrlo pouzdano prijevozno sredstvo.

Turisti koji dolaze iz europskih i drugih zapadnih zemalja trebaju imati još nešto na umu. Mjesni zakoni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su ipak prilično drugačiji i znatno striktniji nego u većini zapadnih zemalja. Prekršaji koji bi se u zapadnim zemljama možda smatrali manjima u Dubaiju vam mogu priskrbiti višemjesečnu kaznu zatvora, a u nekim slučajevima i više. Isto tako valja paziti na kulturološke razlike po pitanju odijevanja žena, konzumiranja alkohola i nekih vidova hrane. Stoga savjetujemo europske i druge zapadne turiste da imaju obzira prema mjesnim zakonima i običajima, jer ono što nikako ne želite jest da neki previd koji se vama čini sitnim upropasti prekrasan odmor u divnome gradu kao što je Dubai.

Nadamo se da ste odvojili dovoljno vremena za obilaske po Dubaiju, jer doista ima puno toga za vidjeti. U starom gradu možete posjetiti znamenitosti poput škole Al Ahmadiya, što je prva sagrađena škola u Dubaiju; zatim okrug Bastakiya, u kojem još prebiva duh starog Dubaija; muzej Dubai u kojem možete doznati više o povijesti UAE; i džamiju Jumeirah, najveću u gradu i prekrasno arhitektonsko zdanje; i na kraju okrug Shindanga.

U novom dijelu Dubaiju možete posjetiti mnoštvo velikih trgovačkih centara. Ako volite shopping, došli ste na pravo mjesto: možete kupiti gotovo sve. Spomenimo samo Burj Khalifa, najviše zdanje na svijetu visoko 828 metara, sa 160 katova, te čuveni hotel Burj al-Arab.

Hotel Burj Al Arab

Dubai ima puno plaža na kojima možete uživati kupanju i sunčanju, ili možete otići u safari po pustinji uz pomoć stručnog vodiča.

Ogladnite li, postoji mnogo mjesta na kojima možete po pristupačnoj, ali i manje pristupačnoj, cijeni uživati u mjesnim delicijama najrazličitijih vrsta. Poslije toga možete otići na neku od tržnica i doživjeti čaroliju orijentalnog svijeta.

Top 10 atrakcija koje morate posjetiti za vrijeme Vašeg putovanja u Dubai