Nekoliko savjeta pomoću kojih možete pobijediti strah od letenja

Strah od letenja

Svi mi volimo putovati i otkrivati nova mjesta, ali ima nešto što mnogi od nas baš i ne vole, a to je letenje. Nekim ljudima je letenje tek obična gnjavaža, i to samo zbog skupih karata, kašnjenja u zračnu luku i izgubljene prtljage. No ima i drugih putnika, kojima letenje nije tek obična gnjavaža, već upravo zastrašujuće iskustvo.

Postoji mnogo mogućih razloga za strah od letenja avionom. Može to biti klaustrofobija ili možda strah od visina. Mnogi putnici koji se boje visina osjećaju neracionalnu tjeskobu i strah da će se avion pokvariti i srušiti, iako su već tisuću puta čuli da je letenje puno sigurnije od vožnje automobilom. Drugi su zabrinuti zbog terorista koji bi mogli oteti avion, ili su skloni paničariti zato što nemaju nadzora nad zrakoplovom u kojem se nalaze.

Koji god bio razlog vašeg straha od letenja, postoje načini na koje možete ublažiti svoje strahove. Vaša je osobna stvar želite li letjeti ili ne, i nitko o tome ne može odlučivati umjesto vas. Međutim, ako ne želite da vam vaš strah promijeni način života, evo nekoliko savjeta pomoću kojih možete pobijediti strah od letenja.

Prije putovanja

1. Znajte što vas čeka. Za mnoge putnike koji se boje letenja poznavanje osnova rada aviona može u velikoj mjeri ublažiti njihove strahove. Recimo, ako razumijete na koji način avion može nastaviti letjeti čak i kada mu se neki motor pokvari, manje će vas zabrinjavati mogućnost pojave kvarova.

2. Upoznajte svoj avion. Možda će vam biti malo manje strašno ako saznate kako vaš avion izgleda.

3. Sjednite uz prolaz. Većina avio prijevoznika i sustava za rezerviranja avio karata će vam omogućiti da prilikom kupnje karata odaberete i mjesto na kojem ćete sjediti. Zatražite sjedalo uz prolaz, osobito ako imate problema s klaustrofobijom. Na taj način prisutnost drugih neće u vama izazivati osjećaj skučenosti, te ćete se lakše moći kretati po kabini.

4. Pazite koje informacije primate. Ovo se možda čini očitim, ali nije zgoreg napomenuti: nemojte gledati filmove o avionskim nesrećama, vijesti o srušenim avionima i druge stravične prizore iz medija. Ne zaboravite da u vijesti dospijevaju samo oni nesretni slučajevi, i da većina aviona ipak sretno i sigurno stiže na svoje odredište. Ne dopustite da vam te informacije iskrive stav prema letenju.

5. Razmišljajte pozitivno. Lako je dopustiti strahu da se gomila što se više bliži dan polaska. Radije pokušajte razmišljati o pozitivnijim stvarima. Recimo, pomislite na sve one zabavne stvari koje vas čekaju kad stignete na odredište.

Kad stignete u zračnu luku

1. Nemojte juriti. Dođite u zračnu luku prije nego što avion treba poletjeti. Ako budete jurcali na izlaz i brinuli se da ćete propustiti let, samo ćete biti nervozniji i zastrašeniji.

2. Sjednite u čekaonicu dok se ne ukrcate u avion. U većini zračnih luka postoje privatne čekaonice, koje su zapravo tihe i luksuzne oaze odvojene od zbrke i strke koja vlada ostatkom zračne luke. One su inače rezervirane za članove kluba ili elitne putnike, ali je ipak moguće za $40 do $50 kupiti dnevnu propusnicu za njih, a to je mala cijena ako ćete za nju dobiti mirno mjesto gdje se možete opustiti i pripremiti za put.

Kad se ukrcate u avion…

1. Upoznajte se s posadom. Ako prije polijetanja preostane nešto vremena, pitajte možete li se upoznati s pilotom. Ili možda možete malo popričati s domaćicom. Avion vam se može činiti bitno drugačijim i ugodnijim mjestom ako upoznate njegovu posadu i shvatite da su u pitanju obrazovani i sposobni ljudi.

2. Uživajte uz lake note. Ponesite iPod i zasvirajte nešto lagano da vas opusti tijekom leta.

3. Ne zaboravite tko je šef. Mnogim putnicima koji se boje letenja smeta to što nemaju nadzora nad letjelicom, jer na taj način nemaju utjecaja na svoju sigurnost, kao ni na funkcioniranje letjelice. Podsjetite se da ste vi donijeli odluku da želite putovati avionom, te da vi sami birate kako ćete se odnositi prema tome. Na taj način ćete povratiti makar malo kontrole u svoje ruke.

4. Duboko dišite. Vjerojatno ćete početi ubrzano disati zbog nervoze. Dišite duboko jer ćete se tako u trenutku riješiti stresa. Dišite polagano i duboko i brojte do 5 ili 10.

5. Uzmite neko zabavno štivo. Ponesite neki časopis ili dobru knjigu da ne biste razmišljali o događajima oko sebe.

6. Popijte nešto. Mnogi uplašeni putnici smiruju živce alkoholnim pićem. U umjerenim količinama to ne mora biti loše, ali nikako ne smijete kombinirati alkohol s lijekovima protiv tjeskobe. Osim toga, alkohol može izazvati dehidraciju, osobito u avionu, gdje je dosta suho. Ako se ipak počastite koktelom, svakako ga zalijte s dosta vode.

7. Izbjegavajte kofein. Kofein, kao i neki drugi stimulansi, vas samo mogu učiniti još nervoznijima.

Ako i dalje imate strah od letenja preporučamo da upišete tečaj za oslobađanje straha od letenja.