Savjeti za one koji prvi puta putuju avionom

Rezervirali ste karte za avion… idete na toliko očekivani godišnji, i jako se veselite. Međutim, ima jedna sitnica… koja baš i nije tako sitna. Već godinama (ili možda nikad u životu?) niste putovali avionom, i ne možete ni pretpostaviti što sve trebate učiniti kako biste došli do lokalne zračne luke, stali u red za avion, prošli sigurnosnu provjeru (“Zar će me golog pretresati!?”), došli do izlaza i zaputili se nebu pod oblake.

Ne strahujte, jer smo pripremili korisne savjete koji će vam pomoći da se snađete na putu do zračne luke i po njoj. Svaka je zračna luka drugačija, to nemojte zaboraviti, te postoje stvari koje su različite od jedne zračne luke do druge, kao što su dnevne cijene za parkiranje, raspored terminala i izlaza, te dostupnost i broj usluga poput restorana i prodavaonica.

Ako ćete sada prvi put u životu putovati avionom, ili ako je prošlo dulje vrijeme od vašeg posljednjeg leta avionom, najbolje ćete se pripremiti za polazak ako se budete pridržavali ovih nekoliko savjeta.

Što trebate spakirati,što ne smijete, a što smijete nositi

[share-to-unlock title=”Preporučite putem društvenih mreža kako bi otključali sadržaj,refresh stranicu i nastavite čitati…” title_color=”#000000″ title_font=”” border_color=”#000000″ border_width=”1″ border_style=”solid” bg_color=”#FFFCDB” buttons_align=”center” sharing_services=”Facebook,Twitter,Google+,LinkedIN”]
Uslijed pooštrenih sigurnosnih mjera zbog događaja od 11. rujna, te zbog razotkrivanja urote u Velikoj Britaniji u ljeto 2006. godine, regulativna agencija za sigurnost u zračnim lukama – Ured za sigurnost u prometu, odnosno TSA – je više puta morala revidirati svoje smjernice. Jasno je da ima predmeta koje je oduvijek bilo i uvijek će biti zabranjeno unositi u avione, a to su vatreno oružje, eksplozivi, opasne kemikalije i slično tome (ima smisla, zar ne?). Međutim, ako želite znati možete li sa sobom u avion unijeti iglu za šivanje ili kutiju s 8 kilograma gela za kosu, najpametnije bi vam bilo da pogledate što je navedeno u najnovijem izdanju sigurnosnih pravila koje je izdala TSA na internetskoj adresi www.tsa.gov.

Prednosti i mane prijavljivanja prtljage

O tome se često žustro raspravlja među avionskim putnicima, a i jedni i drugi imaju dobre razloge za svoje stajalište. Ako ste još neiskusni u putovanju avionom ili se želite malčice podsjetiti na pravila, postoje ograničenja na ono što se može unijeti u avion. To se odnosi i na priručnu prtljagu koju ćete imati sa sobom u avionu i na prtljagu koju ćete prijaviti za teretni prostor koji se nalazi ispod kabine). Pogledajte još i rubrike Koliko stvari smijem unijeti u avion i Što sve moram prijaviti?

Prednosti unošenja priručne prtljage i mane prijavljivanja prtljage

Avioprijevoznik neće zagubiti vaše torbe! Svi se putnici uvijek prezrivo prisjećaju izgubljene prtljage, što doista može biti prava gnjavaža. Ako se to baš i dogodi, avioprijevoznik se neće pretjerano truditi da vam naknadi muke, osim što će vam dostaviti prtljagu na kućnu adresu ili u hotel u kojem ste odsjeli, uglavnom više sati, pa čak i dana, nakon što se ona izgubila.

Kad stignete na odredište, možete brzo proći kroz zračnu luku do vašeg iznajmljenog auta, taksija ili autobusa pa nećete morati beskonačno čekati da se vaše torbe pojave na vrtuljku za prtljagu.

Ako su odgodili ili čak otkazali let pa ste zbog toga propustili vezu za dalje, puno ste fleksibiliniji jer je prtljaga s vama. Možda možete presjesti u neki drugi avion ili se zaputiti u drugu obližnju zračnu luku. Ako pak prijavite torbe, one će u većini slučajeva ostati na onoj liniji za koju ste kupili karte, čak i ako taj avion bude kasnio satima i možete se prebaciti u neki drugi. Avioprijevoznik će jednostavno poslati vaše torbe na unaprijed zakazani let i od vas će tražiti da izdržite put do svoga odredišta ili da se vratite u zračnu luku kad avion stigne, jer eto baš nemate sreće.

Još jedna prednost je u tome što je prtljaga s vama, pa se neće dogoditi da vam digitalna kamera više ne može zumirati zato jer ju je u tovarni prostor tresnuo momak koji je ranije bacao vreće cementa na gradilištu, ili još gore, da dobije noge i nestane na putu do odredišne zračne luke.

Prednosti prijavljivanja prtljage ili mane unošenja prtljage u avion

Možete ponijeti puno više! Aviokompanije vam ograničuju što sve možete unijeti u avion, zbog čega se morate vrlo pažljivo pakirati, što u prijevodu znači da ne možete ponijeti i umivaonik. Ako putujete na par dana, vjerojatno će vam biti dovoljno tek nekoliko torbi koje možete unijeti sa sobom u avion, ali ako želite nositi i gomilu darova i sitnica, daleko vam je mudrije prijaviti prtljagu u tovarni prostor.

Nećete se morati boriti s još 280 putnika oko toga tko će prvi ugrabiti tu neuhvatljivu policu, a nekako se čini kao da je to mjesto iznad vašeg sjedala nekako uvijek koji centimetar uže od vaše torbe. Većina poslovnih ljudi uglavnom putuje na kraće udaljenosti te ne prijavljuje prtljagu, i zbog toga je počašćeno pravom da se ukrca prije svih drugih. To znači da će police iznad sjedala već biti pune kad se vi ukrcate u avion, odnosno da je jedini prazan prostor tamo negdje otraga iznad sjedala 49E, a vi ste na sjedalu 12A, zbog čega morate sačekati da se, kada stignete na kraj puta, svi putnici iskrcaju prije vas kako biste se vi mogli vratiti po svoju torbu na šalteru za prtljagu.

Koliko stvari smijem unijeti u avion i što sve moram prijaviti?

Općenito govoreći, možete unijeti u avion jednu neveliku priručnu torbu, eventualno još i torbu za laptop, ruksak ili ručnu torbicu. Umjesto toga, možete na šalteru za prijavljivanje prtljage prijaviti dvije torbe. Svaki avioprijevoznik samostalno odlučuju kolike su dopuštene dimenzije i masa priručnih torbi koje se smiju unijeti u avion. Vidjeti pod ograničenja za tovarnu prtljagu ili ograničenja za priručnu prtljagu.

Što ako imam više prtljage nego što je mogu prijaviti?

Ako se pojavite u zračnoj luci s i dođete na šalter za prijavu prtljage s 12 torbi punih darova za vaše nećake, znajte da ćete morati platiti prilično visoku naknadu. Aviokompanije dopuštaju prijavljivanje maksimalno dvije torbe koje odgovaraju njihovim propisanim dimenzijama i masi. Sve što je veće košta oko $100 po torbi, stoga budite oprezni! Djelatnik na šalteru za prijavu torbi će rado uzeti vašu kreditnu karticu i s nje skinuti puno više nego što vrijede pokloni koje ste nakupovali.

Što ako ponesem torbe u avion sa sobom, a nema dovoljno mjesta za njih?

Došli ste u zračnu luku, avion je spreman za polazak na vrijeme i počeli ste se ukrcavati. Problem je samo u tome što se nalazite iza gomile drugih putnika, a dok dođe vaš red na ulazak u avion, neće ostati mjesta u policama za vaše torbe! U tom slučaju će domaćice odnijeti vašu torbu u pilotsku kabinu, pa što se pilotu svidi od vaših stvari, njegovo je… zapravo, vjerojatno će iznijeti vašu torbu iz aviona i prijaviti je tovarni prostor. To znači da ćete po dolasku na odredište morati otići na šalter za preuzimanje torbi i pokupiti je s vrtuljka. Nikakav problem, je li tako?

Potvrđivanje putovanja. Ako putujete s nekim od velikih američkih prijevoznika ili s nekim od njihovih partnera, ne morate se opterećivati s potvrđivanjem putovanja. Međutim, ako ste odlučili putovati s prijevoznikom Air Zimbabwe ili nekom drugom, manje poznatom tvrtkom, tada ne bilo loše da najkasnije 24 sata prije polaska nazovete i potvrdite da ćete putovati. Dakle, nazovite avioprijevoznika dan prije puta.

Trebam li provjeriti status zakazanog leta prije nego što krenem na put?

Svakako nije loše provjeriti kako stvari stoje sa letom koji ste zakazali prije nego što se zaputite u zračnu luku. Na stranici FlightStats.com možete provjeriti stanje aviona kojim ćete letjeti. NAPOMENA: imajte na umu da to što će tri sata prije nego što krenete na put pisati da avion polazi na vrijeme ne znači nužno da on možda neće kasniti kad se vi uparkirate na parking u zračnoj luci.

Kada trebam stići u zračnu luku?

Ako ste se upoznali s putem do zračne luke, doznali koliko vremena vam treba da se dovezete do tamo i pregledali kako i gdje se možete parkirati, sada vas vjerojatno zanima kada bi bilo najbolje stići u zračnu luku? TSA preporuča da je najbolje doći barem 2 sata prije polaska aviona. Isto tako biste trebali vidjeti koliko traju sigurnosne provjere, da biste znali koliko će dug red biti kad stignete.

Kako doći sredstvima javnog prijevoza

Ako na području u kojem živite postoji javni gradski prijevoz, to se može pokazati kao najpovoljniji i najpouzdaniji način za dolazak i odlazak iz zračne luke. Prometne gužve u špici ne pogađaju vlakove, koji vas uglavnom mogu dovesti dosta blizu terminalima za polazak. Možete u vama najbližoj zračnoj luci provjeriti koje su vam mogućnosti za prijevoz po tlu.

Ukrcavanje u avion

Ukrcavanje i prijavljivanje prtljage: Ako želite prijaviti torbe za tovarni prostor, morat ćete se zaputiti na šalter za prijavu prtljage. Tamo ćete čekati na svoj red za prijavu prtljage, pokazati svoje osobne dokumente i preuzeti svoju propusnicu za ukrcaj u avion i potvrdu za preuzimanje prtljage. Torbe vam moraju biti nezaključane ili moraju biti opremljene bravom koja odgovara standardima koje je propisala TSA. Kad sve to riješite, možete krenuti na sigurnosnu provjeru, a zatim i prema izlazu.

Ukrcavanja samo s priručnom prtljagom: Ako sa sobom nemate puno prtljage već samo priručnu torbu, najbolje je da potražite one zgodne kioske za prijavu (u pitanju su automati). Uglavnom ih sve veće aviokompanije imaju u većini svojih zračnih luka. Na taj način ćete izbjeći čekanje u redovima na šalterima za karte.

Kiosci za samostalnu prijavu karata: U pitanju su automati u koje možete umetnuti svoju ispravu (najčešće je to važeća kreditna kartica) i koji će vam otisnuti propusnicu, tako da nećete morati čekati red pred šalterom. Ove napravice koje su smještene blizu šaltera za karte će vam uštedjeti puno vremena, tako da ćete moći pregledati svoj plan puta , izabrati sjedalo i otisnuti propusnice za sve dijelove svoga puta.
Napomena: Ako idete prijavili prtljagu, svejedno morati ići na šalter. Ipak, kraj šaltera se uglavnom nalaze i kiosci za karte, koji će vas pitati želite li prijaviti prtljagu. Ako to odlučite učiniti, djelatnik na šalteru s kartama će vas uputiti što trebate dalje učiniti.

Prolazak kroz sigurnosnu provjeru: Nakon što preuzmete propusnicu ( boarding pass ), trebate se uputiti prema mjestu za sigurnosnu provjeru. Slijedite znakove koji vas vode prema izlazu, budući da se mjesto za sigurnosnu provjeru može nalaziti na ulazu prema većem broju izlaza za ukrcavanje.Da se ne biste nepotrebno zadržavali, evo što vas čeka kod sigurnosne provjere u zračnoj luci:

Bilo kakvi oštri predmeti – rašpice, škare i slično tome – moraju biti u torbama koje ste prijavili za utovar u prtljažni prostor. Na TSA-ovoj internetskoj stranici možete vidjeti što se sve smije nositi na sigurnosnu provjeru (www.tsa.gov). Moguće je da ćete morati skinuti sa sebe cipele, remen, sat i sve drugo na čemu se nalaze metalni dijelovi. Postoje košare za čuvanje takvih predmeta. Prijenosno računalo izvadite iz futrole ili torbe i smjestita ga u posebnu košaru. Pripremite svoju osobnu ispravu i propusnicu kako biste je mogli pokazati kod sigurnosnih provjera.

Što treba znati prije ukrcavanja

Treba li jesti prije ukrcavanja u avion? Nije nikakva tajna da su nakon 11. rujna avioprijevoznici uglavnom počeli ukidati mnoge usluge za vrijeme leta, pa je tako ukinuto i posluživanje hrane. Danas mnogi prijevoznici nude kupnju hrane u samom avionu: moguće je kupiti hranu i kutiju za hranu, ovisno o tome koje je doba dana i koliko će dugo trajati vaš let. Bilo bi dobro da se unaprijed raspitate što se sve može kupiti u avionu i po kojoj cijeni, jer ćete u protivnom morati pristati na bilo što vam se ponudi, te platiti $5 ili $10 za malo avionske hrane.

Proces ukrcavanja

Nakon što prođete sigurnosnu provjeru, krenite prema izlazu za ukrcavanje u avion. Obraćajte pozornost na ekrane s polascima. Provjeravajte najnovije stanje i izlaz prema kojem trebate ići, jer se i to može promijeniti. Ukrcavanje uglavnom počinje 30 minuta prije zakazanog polijetanja, stoga je vrlo bitno da dođete na vrijeme. Ako dođete prekasno, može vam se dogoditi da ostanete bez sjedala, pa čak i da ne uspijete ući u avion. Prikažite svoju propusnicu za ukrcavanje. Ukrcaji u avion se uglavnom vrše prema zonama ili redovima. Obratite pozornost na obavijesti o ukrcavanju. Kada prozovu vaš red ili zonu, krenite prema odredištu. Proći ćete pokraj djelatnika na izlazu. On će preuzeti vašu propusnicu i vjerojatno zatražiti vaše isprave. Ako ste je otisnuli kod kuće, pokazat ćete je radi provjere bar-koda. Uđite u avion, sjedite na svoje mjesto i pazite da na sjedalo ispred sebe ne stavite ništa prevelike. Ako to učinite, domaćica će vas vjerojatno zamoliti da to stavite na policu iznad glave. Zatim se trebate vezati… a domaćica će vam prije polijetanja prikazati snimku ili vam osobno pokazati, što se još radi u nekim avionima, koje sve mjere sigurnosti postoje u avionu.

Kašnjenja, otkazivanja i druge “radosti putovanja”

Što činiti ako ste propustili vezu ili je ona otkazana. Ako ste prekasno stigli u grad u kojem trebate presjesti u drugi avion, ili je vaša veza jednostavno otkazana, evo što vam je činiti. Bilo bi dobro da uza sebe imate besplatni info telefon svoga putničkog agenta ili agencije. Ako imate broj, tada možete nazvati i doznati što sve možete učiniti. U većini slučajeva ćete biti prebačeni na drugi let istoga dana. Tako ćete se poštedjeti dugoga čekanja u redu pred šalterom za ukrcavanje, gdje bi vam trebali prebaciti kartu za drugi let. U protivnom, čim doznate da ste propustili presjedanje ili da je let otkazan, potražite šalter za informacije ili agenta na izlazu gdje ste se trebali ukrcati u avion.

Presjedanja na povezne letove

Kada stignete u zračnu luku u kojoj trebate presjesti, izađite iz aviona i ponesite sve svoje stvari. Iako putujete direktno, može se ipak dogoditi da morate presjesti u drugi avion, izaći na drugi izlaz, pa čak možda i doći na drugi terminal, iako je za vezu koju hvatate naveden isti broj leta koji je bio i na vašem prvom avionu. Po izlasku iz aviona obraćajte pozornost na ekrane s polascima kako biste vidjeli kako stvari stoje s avionom na koji trebate presjesti.

Dolazak na odredište i preuzimanje prtljage

Kad se iskrcate iz aviona, slijedite znakove koji vas vode do šaltera za preuzimanje prtljage. Kad stignete tamo, prema informacijama na ekranima možete naći vrtuljak na kojem se nalazi prtljaga iz vašeg aviona, označena istim brojem. Etikete za prtljagu ćete predati zaštitarima, da se ne bi dogodilo da odšetate s tuđom Luis Vuitton torbicom. Međutim, uglavnom nitko ništa ne provjerava.

Podizanje Prtljage

Vaša prtljaga se izgubila

Dovde ste stigli u jednom komadu, a sada ste posljednji pokraj vrtuljka za prtljagu. Strašno! Vjerojatno ste već pretpostavili da vam se prtljaga negdje izgubila. Nemojte paničariti. Uputite se u ured za prljagu, koji je uglavnom odmah blizu šaltera za preuzimanje prtljage i budite spremni na ispisivanje papirologije. Tamo će vam reći kad će vaše torbe vjerojatno stići na vašu kućnu adresu ili u hotel u kojem ste odsjeli.
[/share-to-unlock]
Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoću u planiranju Vašeg slijedećeg putovanja avionom.