Jett lag i umor od letenja

Rezervirali ste karte, spakirali torbe i ostavili mačke kod roditelja. Sad konačno možete krenuti na taj godišnji odmor do kojeg već pola godine odbrojavate dane na kalendaru koji vam stoji na radnom stolu.

Bilo da ste vi i vaši prijatelji zakazali putovanje u New York ili da želite sa svojom boljom polovicom pijuckati skupo vino u Parizu, vjerojatno ćete se susresti s najvećim neprijateljem putnika, a to je umor zbog vremenske razlike – jet lag.

Jet lag je posljedica putovanja kroz više vremenskih zona. Nažalost, vašem tijelu treba više vremena da se prilagodi. To nije dobro ako ste planirali jednodnevno putovanje na kojem biste se odmah iz zračne luke zaputili na zabavu i veselili se do sitnih jutarnjih sati. Da biste izbjegli ovaj fizički i mentalno zamoran proces, donosimo vam nekoliko savjeta kako ne biste morali provesti prvih nekoliko dana u hotelskom krevetu.

Intenzitet umora koji ćete doživjeti zbog vremenske razlike ovisi o tri glavna čimbenika:

1) O trajanju vašeg putovanja.
2) O tome koliko ste vremenskih zona prošli.
3) O općem zdravlju i zamorenosti vašeg tijela.

Da biste izbjegli umor zbog vremenske razlike, pokušajte naći let koji je usklađen s vašim mjesnim vremenom. Dakle, ako želite putovati iz New Yorka u Barcelonu, trebate naći avion za Barcelonu koji stiže rano ujutro, kako biste imali vremena da se prilagodite na drugu vremensku zonu. Isto vrijedi i za putovanja iz Bostona u Los Angeles.
Dobro bi bilo da potražite neki let koji stiže u L.A. kasno poslije podne, jer ćete tako moći otići na spavanje u neko razumno vrijeme. Tako ćete omogućiti svome tijelu da prilagodi svoj “unutarnji sat” pa ćete sutradan, kad vas bude čekao potpuni dan, bio okrijepljeni i odmorni.

Dok ste u avionu klonite se kofeina i alkohola, unatoč tome što će vam biti vrlo primamljivi. Naime, samo ćete dehidrirati, a to je najgore kad vas uhvati jet lag. Umjesto kave i Heinekena popijte čašu hladne vode ili soka. Kad stignete tamo kamo putujete, imat ćete vremena napretek za izlaske u barove i kafiće.

Tijekom leta avionom je isto tako važno ne jesti puno. Grickajte nešto lagano – kikiriki, grožđice ili krekere. Bolje je da se najedete nekoliko sati prije puta, ili da jednostavno sačekate dok ne stignete.

I na kraju, pokušajte ne zaspati sve dok u mjestu na koje idete ne bude vrijeme za odlazak u krevet. Recimo, ako putujete iz Chicaga u San Francisco i stignete oko 14:00 sati, malo prošetajte gradom kako biste uhvatili malo sunca, ili posjetite hotelsku teretanu i vježbajte. Jet lag najviše pogađa osobe sklone lijenosti koje izbjegavaju prirodnu svjetlost. Jedino se možete boriti protiv njega tako što ćete raditi nešto onog dana kada stignete na odredište.

Kada sunce konačno zađe, možete leći i spavati cijelu noć. Čak i ako niste umorni, lezite i natjerajte se da malo odspavate. Kad se probudite, bit ćete puni snage i spremni da uživate u svome odredištu.

Budete li se pridržavali ovih jednostavnih savjeta, moći ćete više vremena šetajući po gradu, a manje u krevetu.