Putovanje avionom s kućnim ljubimcima

Putovanje s kucnim ljubimcima

Budući da su razne slavne osobe i trendseteri poput Paris Hilton i Britney Spears počele posvuda sa sobom nositi svoje psiće džepnog formata, tako je postalo sve uobičajenije donositi kućne ljubimce na putovanja. Iako vam ipak možda ne treba putni kovčeg od Louisa Vuittona da biste u njega strpali svoju malu Zvončicu, ipak nije loše razmotriti nekoliko stvari prije nego što se sljedeći put odlučite na putovanje avionom zajedno sa svojim psećim (ili mačjim) prijateljem.

Najbitnije pitanje glasi: kakvog ljubimca imate i koliko je velik? Većina avio kompanija će vam dopustiti da zajedno s prtljagom u avion unesete i malene pse, mačke i ptičice. Vaš ljubimac mora biti odgovarajuće veličine da bi se smjestio u standardizirani putni sanduk, koji se mora smjestiti pod sjedalo (uglavnom su standardne dimenzije 25,4x38x50,8cm mase manje od 8 kg). Ljubimac mora biti star minimalno dva mjeseca, odbijen od sise i miran. Ako se ispostavi da je vaš ljubimac bolestan, nasilan ili pokazuje neke druge znake tjelesnih problema, nećete se moći ukrcati u avion s njim. Uz sve to, većina avio kompanija će tražiti da im dostavite dokumentaciju i potvrde o zdravstvenom stanju vašeg ljubimca. Zato je bitno da redovito vakcinirate svoga ljubimca.

Kada konačno ustanovite da vaš ljubimac ispunjava sve uvjete koji se od njega traže kako bi mogao letjeti avionom, vrijeme je da provjerite odgovara li mu to što je postao novopečeni džetseter. Sanduk za ljubimca mora biti dovoljno velik da se on može lijepo ispružiti, okretati i slobodno stajati u njemu. Podrežite mu kandže, ako su predugačke, kako ljubimac ne bi njima grebao po podu sanduka. Još mu možete u sanduk staviti njegovu omiljenu dekicu ili igračku, kako bi mu bilo ugodnije. Ako je vaš mali prijatelj nervozan tijekom leta, morat ćete ga naučiti na sanduk prije nego što krenete na put. Izbjegavajte bilo kakva pseća sredstva za smirenje. Štoviše, ako vam je ljubimac pod sedativima, u neke avione ga čak neće niti pustiti.

Vi i ljubimac ćete vjerojatno zajedno putovati samo unutar iste zemlje, jer su karantene za životinje iz inozemstva u mnogim zemljama vrlo stroge. Ako, primjerice, želite putovati na Bahame, morate čak pribaviti posebnu potvrdu za svoga ljubimca.

Morat ćete dobro otvoriti lisnicu da bi vaš kucni ljubimac mogao putovati. Avio kompanije naplaćuju između $150 i $200 zato što su dopustile Čupku ili Fidu da sjedi pod vašim sjedalom. I ne samo to: neke aviokompanije će tretirati vašeg ljubimca kao dio dopuštene priručne prtljage. Putnici uglavnom smiju nositi samo po jednu priručnu torbu i neku drugu osobnu stvar, recimo lisnicu ili aktovku. Kada riješite da ćete na put povesti i svoga maloga druga, najbolje bi bilo da mu što prije rezervirate mjesto. Većina avio prijevoznika će vam dopustiti da ponesete jedan sanduk s ljubimcem u prvom ili poslovnom razredu i još dva sanduka u glavnoj kabini.