Nekoliko savjeta za roditelje s djecom koji putuju avionom

Putovanje s djecom

Putovanje s djecom bilo koje dobi može biti vrlo teško, premda i nužno, neovisno o tome jeste li iskusni putnik ili prvi put putujete avionom. Ako se informirate o osnovnim pravilima i strategijama za putovanje, lako ćete ovladati putovanjem avionom s bebama, mališanima i većom djecom i stići ćete na odredište bez problema i sačuvavši zdrav razum. Najbitnije je opskrbiti se stvarima potrebnima za putovanje s djecom.

Ne uzrujavajte se

Putovanje avionom s djecom je uglavnom daleko veći problem za roditelje nego za djecu! Najbitnije je ostati hladne glave. Kad se nađete u avionu, djeca će vjerojatno vrištati ili šutati sjedala ispred sebe. Moglo bi se dogoditi da bude i onih koji će vas podozrivo gledati a to su uglavnom osobe bez djece ili poslovni ljudi koji pokušavaju raditi. Nemojte zaboraviti da ste i vi platili svoju kartu i da, prema vašim saznanjima, avio kompanije nisu zabranile djeci putovanje avionom. Ljubazno se pretvarajte da uopće ne opažate takve ljude i duboko dišite. Zato je lijepo kad su oko vas drugi roditelji, bilo da su djeca u tom trenu s njima ili nisu. Oni vas dobro razumiju, i često će vam priskočiti u pomoć. Slobodno je zatražite! Ako uspijete izvući koji trenutak tišine (to jest, ako ste uspjeli uspavati djecu), pročitajte koju stranicu svog omiljenog časopisa ili pogledajte film. Opustite se, sve će proći u najboljem redu.

Pazite na sigurnost

Ovo je najvažnije. Da biste bili što sigurniji tijekom putovanja avionom s djecom, najbitnije je da im objasnite što se smije, a što ne smije raditi prilikom uzlijetanja, slijetanja i za vrijeme turbulencija. Svakako se pridržavajte uputa koje će vam posada objasniti, i uvijek pazite na to kada trebate biti vezani. Tijekom leta bi bilo dobro da pročitate brošuru Saveznog ureda za zrakoplovstvo (FAA) o sigurnosti djece prilikom putovanja avionom.

Budite u stanju pripravnosti

Kad se pakirate za putovanje s bebama, mališanima ili većom djecom najbitnija torba koju nosite jest ona koju ćete imati sa sobom kad sjednete. Kad putujete s djecom, najbitnije je da imate uz sebe sve ono što vam treba. Svakako pročitajte tekst sa savjetima za pakiranje priručne prtljage za putovanje s djecom. Tada će vam avionska putovanja s djecom postati daleko ugodnija.

I jos jedan savjet za kraj – rezervirajte sjedalo u avionu odmah nakon rezervacije avionske karte.