Zdravlje na avionu

Bilo da putujete često ili samo jednom godišnje, vaše tijelo će ipak osjetiti posljedice putovanja. Evo pet jednostavnih savjeta kako da ostanete zdravi za svoje sljedeće putovanje avionom. Tako ćete stići na odredište odmorni, puni snage i, što je najbitnije, zdravi.

Jeste li znali da je zrak u avionu vrlo suh? Nedostatak vlage u zraku može izazvati dehidraciju. Bitno je da dan prije, za vrijeme i poslije putovanja pijete puno vode. Ako planirate na dulji avionski let ponijeti bocu vode, kupite je POSLIJE sigurnosne provjere, jer će vam u protivnom TSA konfiscirati. Nažalost, ispijanje ukusnih napitaka kao što su kava i alkohol samo će pogoršati stvari. Stoga se do dolaska na odredište držite dobre, stare H20.

Ako putujete diljem cijele Amerike ili u inozemstvo, vjerojatno ćete morati provesti dosta vremena u čekanju. Liječnici uvijek govore o tome da tijekom avio leta treba nekoliko puta ustati i prošetati kako biste izbjegli jedan poremećaj koji je vrlo opasan, možda čak i po život, a zove se duboka venska tromboza, ili DVT. DVT se javlja kad se krv u žilama zgruša, osobito u nogama, a kao razlog za tu pojavu navode se dugotrajni letovi. Zato ustanite i malo prošetajte po tom putničkom avionu. Premda je avion vrlo zgodno prijevozno sredstvo za prevaljivanje velikih udaljenosti u kratkom vremenskom roku, on je isto tako jedna valjkasta kapsula koja vrvi od bacila što ih ostavlja tih stotinjak putnika u njemu. Užas, zar ne? Želite li se zaštititi od “pacijenata” koji sjede do vas, najbolje je da nekoliko tjedana prije putovanja pijete puno vitamina i dodataka prehrani za jačanje imuniteta. Ponesite pripravke koji se sastoje od vitamina i dodataka za jačanje imuniteta. Kad vas domaćica u avionu bude pitala što želite piti, naručite čaj, i to biljni ili zeleni. Možete ponijeti jabuku, naranču, pa čak i vrećicu čipsa. To će vam u velikoj mjeri pomoći dok sjedite stisnuti u tom malom sjedalu više sati. U avionu nećete dobiti puno više od malene vrećice kikirikija, zbog toga ponesite nešto više grickalica na put kako biste se po dolasku na odredište osjećali svježije.

Premda vam se možda čini vrlo primamljivim zagrliti jastuk, nasloniti se na prozor i pokriti se dekom, imajte na umu da avio kompanije uglavnom NE ČISTE redovito jastuke i deke. To praktično znači da ćete spavati okruženi mnoštvom bakcila. U svoju priručnu torbu strpajte neku laganu deku i kupite putni jastuk za fiksiranje vrata. Tako se nećete razboljeti, nego samo dobro naspavati.