Pomoću ovih savjeta će vam biti lakše odabrati najbolje mjesto pri rezerviranju avionskih karata

Sjedalo u avionu

Ako znate nešto o letenju, tada vam je poznato koliko je važno da u avionu dobijete dobro mjesto. Tko još želi zaglaviti pokraj zahoda, ili ispred reda za hitne situacije i gdje nije moguće nagnuti sjedalo? Zato postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste si olakšali biranje mjesta u avionu kad sljedeći put budete rezervirali avionske karte.

Red za izlaz

Svatko zna da je u redu za izlaz više mjesta nego u običnim putničkim sjedalima. Međutim, ne može svatko sjediti u redu za izlaz. Savezna zrakoplovna administracija ne dopušta osobama mlađima od 15 godina da sjede u redovima za izlaz. Zbog toga nije moguće da obitelji sjedaju u redove za izlaz.

Pregradna sjedala

Pregradna sjedala se nalaze odmah iza fizičkih pregrada u avionu. To mogu biti zidovi ili zastori koji služe za razdvajanje odjeljaka u avionu. Dobro je sjediti na pregradnim sjedalima jer pred njima nema drugih sjedala. Dakle, imate dovoljno prostora za noge. S druge strane, to isto tako znači da imate manje mjesta za prtljagu, jer ispred sebe nemate sjedalo ispod kojeg biste mogli bilo što staviti.

Svaki je avion drugačiji, što znači da je mjesto u pregradnom prostoru ograničeno. Zato prilikom rezerviranja avionskih karata svakako provjerite u kakvom ćete se avionu voziti. Na internetskim stranicama kao što su SeatGuru.com i SeatExpert.com možete naći više informacija o avionima. tako ćete na temelju smještaja i dostupnog prostora moći najbolje odlučiti koje ćete sjedalo rezervirati.

Anatomija najboljeg avionskog sjedala

Pa onda, zašto je neko sjedalo najbolje? To ovisi o tome što volite, ali pri odabiru najboljeg sjedala u avionu treba obratiti pozornost i na neke druge stvari. Ako ste nervozan avio putnik, tada zauzmite neko sjedalo koje se nalazi blizu krila, jer na taj ćete način slabije doživjeti turbulencije tijekom leta. Ako ćete putovati noćnim avionom, tada sjedite kraj prozora kako biste mogli odmoriti glavu između sjedala i zida aviona. Za kraća putovanja ili povezne letove s malo vremena za presjedanje je najbolje sjesti blizu prednjeg dijela aviona, te ćete tako biti među prvima koji će se iskrcati.

Savjeti za rezerviranje najboljih sjedala u avionu

U današnje vrijeme je jako bitno brzo izraziti što želite. Isto to vrijedi i za putovanje avionom. Bilo da želite jeftino proći pri kupnji karata za avion ili da želite naći najbolje sjedalo u avionu, što brže budete rezervirali, to ćete više izbora imati. Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete za svoj sljedeći put avionom moći izabrati najbolje moguće sjedalo:

Ranije kupujte avionske karte. Što ranije kupite avionsku kartu, to ćete više mogućnosti imati za biranje najboljeg sjedala. Ako ipak niste u mogućnosti unaprijed kupiti karte, na internetu možete pogledati koja su sjedala još uvijek slobodna. Avionske kompanije uglavnom otvaraju dodatna mjesta što se više približava dan putovanja. Ako za vaše putovanje to nije moguće, najbolje je da ranije dođete na aerodrom i zamolite nekoga od osoblja da vam pomogne pronaći sjedalo koje vam najviše odgovara.

Rezervirajte sjedalo prilikom kupnje avionske karte. Nemojte čekati posljednji trenutak za biranje sjedala. Putničke agencije će vam uglavnom nuditi mogućnost rezerviranja sjedala prilikom kupnje avionske karte putem interneta. Stoga to učinite tom prilikom. Na taj način ćete unaprijed moći odabrati sjedalo koje će vam odgovarati. Ako baš i nije najbolje na svijetu, uvijek se još možete javiti agentu na ulazu prije ukrcavanja u avion.

Rezervirajte bolje sjedalo. Neke aviokompanije poput jetBlue, AirTran, United Airlines putnicima omogućuju rezerviranje boljih sjedala. Kod takvih sjedala je često moguće za dodatnu naknadu imati više mjesta za noge, ali kod duljih letova ta se cijena itekako isplati.

Služite se uslugama avio-agenta. Avio-agent je vaš prijatelj. Kad dođete do kontrolne točke, trebate kod agenta potvrditi na kojem sjedalu se nalazite. Možete upitati agenta je li se možda oslobodilo neko drugo mjesto te mu skrenuti pozornost na eventualne zdravstvene tegobe, zbog kojih bi moglo biti važno da prilikom leta sjedite na nekom drugom mjestu. Ako želite sjediti na drugom sjedalu, tada prilikom podnošenja zahtjeva za promjenu sjedala konkretno navedite svoje razloge za to. Nemojte samo tražiti “neko dobro mjesto”, već tražite mjesto pokraj prozora blizu središnjeg dijela aviona. Dakako, nije loše biti ljubazan. Nemojte zaboraviti da agenti po cijele dane slušaju samo pritužbe, i da im svakako puno znači kad netko pokaže i malo zahvalnosti.

Počnite prikupljati bodove za česte letove. Čak i ako ne putujete avionom isuviše često, mogućnost za biranje najboljeg sjedala ćete imati tek kada se učlanite u program prikupljanja letačkih bodova ili Frequent Flyer Program. Članstvo je besplatno. Nema godišnjih članarina niti bilo kakvih uvjeta. Prilikom rezerviranja i kupnje avionskih karata navedite svoj broj za prikupljanje bodova. Tako ćete imati bolje izglede za biranje pogodnijih slobodnih mjesta.

Želite li rezervirati najbolje sjedalo u avionu za putovanje, najpametnije je odabrati ga odmah prilikom kupovanja avionske karte. Još jednom na internetu provjerite i potvdite svoje sjedalo prije putovanja, a zatim se potrudite ranije stići u zračnu luku kako ne biste ostali bez svoga sjedala.