Kupovina avionskih karata

Kupnja avionskih karata može vas istodobno zbuniti i frustrirati, jer se cijene avionskih karata često mijenjaju, naizgled bez nekog posebnog smisla i razloga. Budimo realni: vrijeme je isuviše dragocjeno da biste ga tratili na višesatno sjedenje pred monitorom računala u potrazi za najboljom ponudom. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako donijeti najbolju moguću odluku o kupnji avionske karte za bilo koje putovanje:

Najprije kupujte kartu za jednu osobu kako biste kasnije mogli uštedjeti za dvoje ili više putnika. Sustavi za rezerviranje avionskih karata moraju svima u vašoj skupini prodati karte po istoj, odnosno višoj cijeni, unatoč tome što u avionu ima nekoliko jeftinijih sjedala koja netko od vaših suputnika može zauzeti. Ovaj naizgled jednostavni propust (ili funkcija, ovisno o stajalištu) u sustavu rezerviranja jest razlog zbog kojeg trebate najprije kupovati pojedinačne karte kako biste uštedjeli na kartama za dvije ili više osoba na istoj liniji.

Treba razumjeti na koji način kompanije određuju cijene karata

Vjerojatno ste barem jednom u životu razgovarali s osobom u sjedalu do vašega o tome koliko su vas oderali za avionsku kartu, i pretpostavit ću da cijena koju ste vi platili nije ni blizu cijeni koju je platio vaš suputnik.
Neobično? Baš i nije. Na vlastitoj ste koži naučili da ćete ujutro platiti jednu cijenu za avionsku kartu, dok ćete nakon kojih sat-dva -ha! – vidjeti potpuno drugačiju cijenu. Ova pojava u isto vrijeme izluđuje i uzbuđuje, kao da su vam bacili rukavicu na ime izazova da pobijedite avio kompaniju na njihovom terenu.

Fleksibilnost kao ključ za pronalaženje jeftinih avionskih karata

Svjesni smo da mnogi mogu putovati samo u neko određeno vrijeme (kao što je, recimo, proljetni školski raspust) kako biste mogli putovati s cijelom obitelji. To znači da ste već skinuli jednu varijablu fleksibilinosti s dnevnog reda, a to je “fleksibilnost po pitanju polaska”. Ne očajavajte, još ostaje “fleksibilnost po pitanju destinacije” (kao Disneyland, koji je moguće posjetiti upola jeftinije nego Disney World), stoga se nemojte kao pijani plota držati samo jedne destinacije. Iskažite svoj pustolovni duh.

Izbjegavajte dane u kojima aviokompanije naplaćuju dodatne troškove za putovanja u špici

Kada dođe do pomanjkanja broja sjedala, avikompanije će, kao i svi poslovni subjekti koji imaju prednost po pitanju potražnje, nastojati zaraditi bogatstvo za sjedala koja prodaju.

Avionske kompanije to uglavnom postižu povišivanjem cijena avionskih karata, što se nije pokazalo tako jednostavnim danas kad je gospodarska situacija teška. Zbog toga su avio kompanije pribjegle naplaćivanju dodatnih tarifa za putovanje u špici za iznimno tražene dane putovanja. Sreća e što možemo pratiti ove dodatne tarife i pokazati vam kojim danima ne trebate putovati kako ne biste morali plaćati skupe dodatke na kartu.

Nemojte kupovati karte prerano niti prekasno

Jeste li znali da je moguće prerano kupiti avionske karte? Čini se da avio kompanije počinju plasirati jeftinije karte tek 3-4 mjeseca prije putovanja u tuzemstvu, odnosno 4-5 mjeseci za letove u inozemstvo.

Putovanja u inozemstvo iz manjih gradova – putujte iz obližnje međunarodne zračne luke

Veće zračne luke podrazumijevaju i veću konkurentnost, osobito kad je riječ o inozemnim putovanjima, a to vrijedi i za američke i međunarodne aviokompanije.
Nažalost, avio kompanije naplaćuju naknadu u visini između $150 i 400 za međunarodne letove s presjedanjem. To znači da će veće skupine putnika platiti na tisuće dolara više zato što putuju iz obližnjih zračnih luka.

Radije razmotrite mogućnost vožnje u neki veći grad s međunarodnom zračnom lukom, no nemojte zaboraviti izračunati troškove za gorivo, parkiranje. I još nešto: postoje čak i izolirani slučajevi gdje se dodatna naknada uopće ne naplaćuje.