Putovanje u Pariz

Putovanje u Pariz

Glavni grad Francuske Pariz mjesto je u kojem se susreće staro i novo, povijest i sadašnjost, koji se stapaju u jednu jedinstvenu i šaroliku cjelinu što privlači i oduvijek je privlačila posjetitelje iz svih krajeva svijeta, koji su željeli osjetiti dašak čuvene romantike kojom Pariz odiše. Pariz, grad ljubavi, grad koji diktira modu cijelom svijetu, grad revolucija, grad slikara i pjesnika, graditelja i drugih umjetnika koji su ostavili neizbrisivi trag na kulturi Francuske, ali isto tako i Europe, pa i čitavoga svijeta.

Pariz je veliki grad koji je s ostatkom svijeta povezan svim bitnijim vidovima prijevoza. U njega je moguće doći avionom u jednu od tri velike zračne luke. To su Međunarodna zračna luka Charles de Gaulle (koja se nalazi sjeveroistočno od grada i s njime je povezana podzemnom željeznicom RER, zatim međunarodna zračna luka Orly s jugozapadne strane grada, koja je s Parizom povezana autobusnom linijom OrlyBus, i zračna luka Aeroport de Paris Beavuais Tille koja se nalazi sjeverno od Pariza, i u koju uglavnom slijeću zrakoplovi jeftinijh prijevoznika poput Ryanaira i WizzAira. Ona je s Parizom također povezana autobusnim linijama koje idu često i u svako doba dana i noći.

U Pariz je moguće doći i vlakom. U Parizu ne postoji samo jedan glavni željeznički kolodvor, već šest velikih kolodvora koji nisu međusobno povezani. Zato je bitno da, kada razmišljate o dolasku u Pariz, dobro ispitate koji se kolodvor nalazi najbliže hotelu ili drugom mjestu gdje želite odsjesti. Po samome gradu se možete kretati odlično organiziranim pariškim Metroom, autobusom, ali isto tako možete iznajmiti i bicikl za romantične vožnje po živopisnome krajoliku grada. Grad Pariz je uveo program pod nazivom Velib, koji omogućuje dnevni i tjedni najam bicikla, koji se zamjenjuju na odredištima, po vrlo povoljnoj cijeni. Mjesta za najam bicikla su dobro raspoređena po cijelome gradu.

Autobusi predstavljaju dobar način za putovanje po gradu, dok se najam automobila ne preporuča zbog iznimno velikih gužvi tijekom dana. Osim toga, možete prošetati Parizom te iz prve ruke uživati u njegovim mnogobrojnim znamenitostima i na taj način stvoriti dugotrajne uspomene.

Ako idete u Pariz, ne bilo loše da koliko-toliko vladate francuskim jezikom, jer većina stanovnika ne govori strane jezike. Ako pak vladate engleskim, vjerojatno ćete moći upitati neku mlađu osobu kako da stignete tamo gdje želite, i svakako će vam ljudi biti voljni pomoći.

Pariz je klasičan europski grad poznat po raznim znamenitostima. Među njima se svakako nalazi Eiffelov toranj, velebno zdanje koje do dana današnjeg predstavlja jedno od arhitektonskih čuda suvremenoga svijeta. Osobit je doživljaj izaći na večeru u restoran pri samome vrhu Tornja, s raznobojnima svjetlima grada kao prekrasnom dekoracijom za nezaboravnu večer s voljenom osobom.

Svakako posjetite Trijumfalna vrata, jedan od najpoznatijih ukrasa grada Pariza, oko kojih se svakodnevno okuplja mnoštvo posjetitelja. Ne smijemo zaboraviti katedralu Notre Dame, koja je samome Victoru Hugou poslužila kao inspiracija za njegov čuveni roman “Grbavac iz crkve Notre Dame”. Tu su još i Versailleski dvorac, zatim opera Garnier, zatim crkva Sacre Coeur, koja se nalazi na najvišoj točki u Parizu, s čije se prednje strane pruža veličanstven pogled na cijeli Pariz. Vrijedi posjetiti i katakombe, te Panteon u kojem su pokopani najveći pariški prvaci poput Voltaiera, Hugoa i Marrie Currie, groblje Pere-Lachaise na kojem je pokopan Jim Morrison. Uz sve to, Pariz je ispunjen brojnim muzejima i galerijama, a svaka od njih predstavlja jedinstven doživljaj u dodiru s umjetnošću ovoga šarmantnoga grada. Spomenimo samo znameniti muzej Louvre, koji je svakako najpoznatiji po Leonardovoj Mona Lisi, koja svojim pogledom prati posjetitelje što su došli odgonetnuti njezin zagonetni osmijeh.

Želite li se opustiti uz kakav dobar film, samo se uputite u neko od pariških kina i uživajte u predstavi. Putujete li s djecom, možete ih povesti u muzej namijenjen djeci Cite des enfants koji se nalazi u sklopu Gradskog programa za znanost i industriju. Muzej je ispunjen interaktivnim i zabavnim sadržajima, i vaši mališani će zasigurno uživati kao nikada. Možete ih odvesti u zoološki vrt ili u jedan od dva zabavna parka, Jardin du Luxembourg, omiljen među najmlađim Parižanima zbog vrtuljka, jezera s čamcima, lutkarskog kazališta, ili pak u Jardin d’Acclamation, u kojem se nalaze tobogani raznih vrsta, te mali zoološki vrt i botanički muzej Musee en Herbe.

Top 10 atrakcija koje morate posjetiti za vrijeme Vašeg putovanja u Pariz

Ne gubite vrijeme čekajući u redovima za ulaz na neku od gore navedenih atrakcija – kupite Paris Pass: